بازرسی انواع جرثقیل، لیفتراک و دیگر بالابر های صنعتی

لزوم و اهمیت انجام بازرسی انواع جرثقیل، لیفتراک و دیگر بالابر های صنعتی

136


بازرسی انواع جرثقیل، لیفتراک و دیگر بالابر های صنعتی

یکی دیگر از خدمات شرکت مهندسی آتش مهار خلیج فارس بازرسی انواع جرثقیل، لیفتراک و دیگر بالابر های صنعتی  با وجوز اداره کار است.
 
باتوجه به نقش جرثقیل یا لیفتراک برای جابه‌جایی و ارتباط مستقیم آن با سلامتی افراد و هزینه‌بر بودن تعمیر و نگه‌داری آن‌ها باعث شده تا نیاز به انواع بازرسی‌های فنی تبدیل به یکی از الزامات شود. بنابراین چه مالک جرثقیل باشید، چه تجهیزات بالابر، باید از ایمن بودن ومطابقت آن‌ها با الزامات قانونی اطمینان حاصل کند.  شرکت مهندسی آتش مهار خلیج فارس  آماده بازرسی جرثقیل، لیفتراک، بالابر و آسانسور می‌باشد. ما با بیش از 18 سال سابقه کار یکی از بهترین ها در این کار هستیم. این بدان معناست که ما می‌توانیم مهارت، تجربه و تجهیزات بی نظیری را برای انجام بازرسی جرثقیل به شما ارائه دهیم.
شرکت آتش مهار خلیج فارس  در این مقاله قصد داریم هرآنچه که باید در این زمینه بدانید را در اختیار شما قرار دهیم.

بازرسی فنی جرثقیل
بازرسی جرثقیل به صورت فنی موجب می‌شود تا مشکلات احتمالی پیش بروز و  وقوع برطرف شوند. در این حالت از وقوع حادثه‌ای پرهزینه جانی و مالی  برگشت‌ناپذیر جلوگیری می‌شود. بعلاوه طول عمر دستگاه به دلیل تعمیر و بازرسی قطعات خراب و تعویض آنها  افزایش می‌یابد.
بازرسی جرثقیل از منظر ایمنی
استفاده از جرثقیل به‌صورت مداوم یا حتی هفته‌ای موجب می‌شود تاقطعاتی مانند چرخ‌ها، ریل‌ها، سیم بکسل و… دچار سایش شوند. و در نهایت منجر به خرابی شود. شرکت مهندسی آتش مهار خلیج فارس دارای صلاحیت از اداره کار جهت بازرسی جرثقیل می‌باشد .

چرا باید بازرسی جرثقیل انجام شود؟
در ایران براساس قانون حفاظت و بهداشت کار تمام کارفرمایان و صنعتگران باید تمامی جرثقیل‌های فعال خود را حداقل یکبار در سال مورد بازرسی قرار دهند. بازرسی جرثقیل درخارج‌از ایران مطابق‌با استاندارد سازمان ایمنی و بهداشت شغلی آمریکا OSHA (Occupational Safety and Health Administration)  انجام می‌شود.
 
چه کسی باید بازرسی جرثقیل را انجام دهد؟
سازمان ملی استاندارد پس از طی مراحلی به شرکت‌های بازرسی مجوز و صلاحیت بررسی و بازرسی جرثقیل را اهدا می‌کند. و آن‌ها در ایران صلاحیت بازرسی جرثقیل را دارند.
جالب است بدانید، در خارج از ایران طبق قانون انجمن تولیدکنندگان جرثقیل در آمریکا  (CMAA)، یک بازرس جرثقیل باید حداقل ۲۰۰۰ ساعت تجربه داشته باشد. این تجربه باید به‌طورمستقیم از تعمیرو نگهداری، سرویس، اصلاح و آزمایش عملکرد، بازرسی جرثقیل‌ها و تجهیزات بالابر ایجاد شده باشد. این انجمن بیان کرده که در صورت عدم آموزش کافی و اطلاع از کدها و مقررات قابل استفاده در تجهیزات، تحت هیچ شرایطی نباید بازرسی انجام شود.
بعلاوه اظهار می‌کند که بازرس جرثقیل باید در زمینه‌های زیر آموزش دیده باشد:
·                     شماره استانداردهای ایمنی و طراحی مرتبط با بازرسی جرثقیل
·                     کدها و استانداردهای بین‌المللی جرثقیل
·                     عملکرد ایمنی جرثقیل و بالابر
·                     درک نحوه نوشتن گزارش و روش‌های مستندسازی
·                     دانش اصطلاحات بازرسی جرثقیل و بالابر برای برقراری ارتباط موثر
·                     شناخت بازرسی فنی جرثقیل
·                     شناخت بازرسی ایمنی جرثقیل
 
دفعات انجام بازرسی جرثقیل
طبق موسسه استاندارد ملی آمریکا (ANSI) ، بازرسی جرثقیل به چهار دسته کلی تقسیم می‌شود:
۱- بازرسی اولیه جرثقیل
تجهیزات جدید، قبل از استفاده بررسی شده تا با مقررات بازرسی جرثقیل مطابقت داده شود. اگر بازرسی جرثقیل از منظر فنی و ایمنی نشان دهد که با مقررات مطابقت ندارد، سوابق بازرسی جرثقیل باید ثبت و آزمون باید انجام شود.
۲- بازرسی عملکردی جرثقیل
بازرسی جرثقیل از منظر عملکری شامل یک بازرسی چشمی و شنیداری از عملیات جرثقیل است. این بازرسی باید در ابتدای هر شیفت که قصد استفاده از آن را دارد انجام شود. بعلاوه لازم است تا به بازرسی جرثقیل از منظر فنی و ایمنی توجه ویژه‌ای شود. برخی از آیتم‌هایی که باید در بازرسی جرثقیل از منظر عملکرد به آن‌ها توجه شود عبارتند از:
·         کنترل‌های عملیاتی
·         لیمیت سوئیچ حد بالا
·         طناب فولادی – قلاب‌ها
·         سیستم هیدرولیک
·         زنجیرها

۳- بازرسی جرثقیل به صورت مکرر
در این بازرسی باید علاوه بر بررسی مکانیسم‌های عملکرد، تمام جنبه‌های بازرسی آزمون عملکردی نیز انجام شود.
موارد زیر باید در بازرسی جرثقیل مورد بررسی قرار گیرند :
·                     مکانیسم‌های عملیاتی برای عملکرد و تنظیم مناسب و صداهای غیر معمول؛ مانند: ساییدگی
·                     لیمیت سوئیچ حد بالایی
·                     قلاب، ضامن و اتصال قلاب
·                     پیچیده شدن مناسب طناب بر روی درام
·                     دستگاه هشدار دهنده برای عملیات مناسب
·                     طناب فولادی
·                     بررسی تنظیمات، تعمیرات یا قطعات تعویض شده هنگام بازرسی جرثقیل

بازرسی جرثقیل به صورت دوره‌ای
موارد زیر باید در بازرسی دوره‌ای جرثقیل انجام شود :
قطعات پوسیده، ترک خورده یا خراب شده و همچنین اتصالات شل .
بررسی ترک یا سایش در قرقره و درام در زمان بازرسی جرثقیل.
قطعات پوسیده، ترک خورده یا تغییر شکل داده مانند بلبرینگ، چرخ، شفت، چرخ دنده، غلطک، ضربه‌گیر و ترمزها.
قلاب، ضامن و اتصال قلاب.
سایش بیش از حد قطعات سیستم ترمز جرثقیل.
سایش بیش از حد زنجیرها.
خرابی کنترل کننده‌ها، سوئیچ‌های اصلی، اتصال‌ها و دکمه‌های فشاری دسته کنترل.
لیمیت سوئیچ‌های حرکت که موجب قطعی برق و ایجاد هشدار می‌شوند.
دستورالعمل و نشانه‌های ایمنی، برچسب‌ها و پلاک‌ها به منظور کنترل خوانایی.

موارد بازرسی جرثقیل و بالابر در قانون حفاظت و بهداشت کار ایران
آئین نامه حفاظتی وسایل حمل و نقل لوازم و محصولات در کارگاه‌ها :
ماده ۱۵: لزوم بازرسی تمام قسمت‌های بالابر جدید و نو قبل از به کار انداختن، توسط شخص صلاحیت‌دار
ماده ۱۶: براساس این ماده، قطعات یاتاقان‌های ضربه خور وسایل بالابر و همچنین قطعات یاتاقان‌های مرتبط با چرخ‌های روی ریل در بازرسی جرثقیل باید :
1.                   همه روزه لازم است قبل از استفاده از جرثقیل به منظور پی بردن به قسمت‌های شل و خورد شده،بازرسی توسط فردی که از آن استفاده می‌کند به صورت دقیق انجام شود.
2.                  هفته‌ای یک بار تمام قسمت‌ها توسط فرد متخصص به صورت دقیق بازرسی فنی شود.
3.                 تمام قسمت‌های جرثقیل و بالابر باید حداقل سالی یک بار توسط شرکت‌های بازرسی مورد تایید، بررسی و بازرسی فنی و ایمنی شود.
4.                 پس از هر تعمیر یا تغییر کلی که در قسمت‌های جرثقیل ایجاد می‌‎شود لازم است تا یک شرکت بازرسی آن را به صورت دقیق بررسی نماید.
ماده ۱۷: کابل‌ها، زنجیرها، تسمه‌ها، طناب‌ها، قلاب‌ها و به طور کلی لوازمی که جهت بلندکردن بار مورد استفاده قرار می‌گیرند. باید همه روزه به وسیله کارگران علامت دهنده و یا اشخاص دیگری که به عنوان کمک به اپراتور از روی زمین دستور می‌دهند مورد بازدید قرار گیرد.
ماده ۱۸: کابل‌ها، زنجیرها، تسمه‌ها، طناب‌ها، قلاب‌ها، شیارها، ترمزها و لوازم خودکار الکتریکی باید حداقل هر سه ماه یک بار توسط متخصص مسئول به صورت کامل و دقیق بازرسی شوند.
ماده ۱۹: پس از هر بازرسی جرثقیل و آزمایش موضوع بند ۳ و بند ۴ ماده ۱۶ و ماده ۱۸ مقام یا متخصص مسئول باید گواهی نامه اجازه کار (گواهینامه سلامت) صادر نماید. همچنین لازم است که این گواهینامه به وسیله موسسه مربوطه بایگانی و نگهداری شود تا در صورت نیاز ارائه شود.
در حال حاضر جرثقیل‌ها در مواردی که انسان‌ها قادر به انجام آن‌ها نیستند. علی‌الخصوص در ساخت و ساز جهت جابه‌جایی بارها و مصالح ساختمانی بسیار کاربرد دارند. بنابراین باتوجه به تخصصی بودن نصب و راه‌اندازی آن ایمنی و بازرسی جرثقیل اهمیت زیادی پیدا کرده و لازم است که برای این کار از تکنیسین‌ها و نیروهای آموزش دیده استفاده شود.

بازرسی جرثقیل
از جرثقیل‌ها برای جابه‌جایی اجسام سنگین استفاده می‌شود تا سرعت انجام فعالیت‌ها افزایش یابد. از آنجا که انواع جرثقیل‌ها مانند جرثقیل سقفی، جرثقیل موبایل (متحرک)، جرثقیل تاور ( برجی) در محیط باز فعالیت می‌کنند. و قطعات الکتریکی و مکانیکی آن‌ها بعد از مدتی کار مداوم به دلیل شرایط جوی دچار فرسودگی و خرابی می‌شود. ممکن است، خسارات جبران ناپذیری را ایجاد کند. بنابراین بازرسی جرثقیل مخصوصا به لحاظ فنی می‌تواند از بروز چنین حوادثی جلوگیری کند.
پس از بازرسی جرثقیل و قطعات آن در صورتی که خوردگی داشته باشند باید در اسرع وقت روغن کاری، تعمیر و تعویض قطعات هیدرولیکی، مکانیکی و برقی انجام شود.
در دنیای امروز هیچ جرثقیلی نباید بدون دریافت گواهی سلامت از شرکت‌های معتبر شروع به کار نماید. و شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران به دلیل داشتن مهندسین توانا و تکنیسین‌های ماهر و متخصص می‌تواند به شما در این زمینه کمک کند.

نکات بازرسی جرثقیل
جهت حفظ ایمنی در محیط کار، افرادی که بر فعالیت‌های جرثقیل نظارت می‌کنند. می‌توانند در تشخیص و شناخت خطرات اصلی به شما کمک نمایند.
ایمنی و حفاظت از تمام افراد مرتبط با فعالیت‌های جرثقیل در محیط کار، حائز اهمیت است.
برای داشتن یک محیط کار ایمن، علاوه بر وجود قوانین و مقررات ایمنی، جدی گرفتن آن‌ها توسط تمامی افراد درگیر در عملیات اعم از مدیران، ناظران و پرسنل اجرایی بسیار مهم است.
 
اهمیت بازرسی جرثقیل
بازرسی جرثقیل براساس فعالیت، شدت کار و محیط، مشخص می‌شود.
در صورت وجود هرگونه نقص باید به دقت بررسی و مشخص شود که خطری برای ایمنی ایجاد می‌کنند یا خیر.
قطعات تغییرشکل داده، ترک خورده، پیچ و مهره شل یا قطعات فرسوده، سایش بیش از حد بر روی قطعات سیستم ترمز، آستر، دنده و قفل، بار، باد و سایر شاخص‌ها.
درحقیقت در بازرسی جرثقیل‌هایی مانند جرثقیل برجی یا سقفی باید پیش از خرید، تاور کرین انجام شود. تا بررسی فنی در مورد کاربرد آن صورت گیرد. و همچنین نوع جرثقیل و برند و کیفیت آن مورد تایید قرار گیرد.
بازرسی جرثقیل به‌صورت فنی و تکنیکال قبل‌از نصب تاور کرین جهت حصول اطمینان از صحت کامل تمامی بخش‌ها انجام می‌شود.
بازرسی جرثقیل درهنگام نصب، و نظارت بر امور کار پیمانکاران و اپراتور جرثقیل، نصاب جرثقیل، سرویس کار جرثقیل و ….
جرثقیل‌ها و خطوط برق تا حد ممکن نباید در کنار هم قرار بگیرند. بنابراین فردی که از جرثقیل استفاده می‌کند باید به خطوط برق اطراف محل کار خود توجه کند.
بعلاوه جرثقیل نیاز به یک برنامه منظم و مداوم تست دارد و همچنین سوابق تعمیرات جرثقیل باید نگهداری شود.
بازرسی مقدماتی
قبل‌از استفاده از جرثقیل برای اولین بار، لازم است که بازرس جرثقیل آن‌را براساس استانداردهای بین‌المللی مورد بررسی قرار دهد.
تمامی اسناد مربوط به بازرسی جرثقیل باید به همراه تاریخ و و امضای بازرس، نگهداری شود.
ایمنی و قابلیت اطمینان جرثقیل یا هرگونه تجهیزات باربرداری تنها با انجام بازرسی منظم و برنامه تعمیر و نگهداری پیشگیرانه به دست خواهد آمد.

خدمات بازرسی جرثقیل
·                     جرثقیل سقفی (Overhead Crane) مطابق استاندارد ASME B30.2
·                     جرثقیل برجی_ تاور (Tower Crane) مطابق استاندارد ASME B30.3
·                     جرثقیل متحرک_ موبایل (Mobile Crane) مطابق استاندارد ASME B30.5
·                     لیفتراک مطابق استاندارد ANSI B56.1
·                     بالابر مطابق استاندارد ISIRI 12532
شرکتی که از طرف سازمان ملی استاندارد تایید شده و بازرسی جرثقیل را انجام می‌دهد باید با انجام بازدید چشمی، سلامت دستگاه‌های دیجیتال را صحه‌گذاری کند. از جمله موارد بازرسی جرثقیل شامل موارد زیر است:
·                     هماهنگی عملکرد و کنترل سرعت اجزا مختلف جرثقیل
·                     کنترل‌های عملیاتی و اضطراری جرثقیل، تجهیزات جرثقیل، نشانگرها و قفل‌های ایمنی
·                     روغن کاری قسمت‌های متحرک، بازدید و تست از اجزای فیلتر روغن و سطح مایعات جرثقیل
·                     کنترل محورها و گیربکس‌های مربوطه
·                     کنترل کلیه بلبرینگ‌های محورها
·                     کنترل سیم بکسل و وینچ جرثقیل
·                     کنترل استراکچر، ریل‌ها، جوش ریل‌ها و کلیه اتصالات
·                     کنترل هوک و اتصالات متصل به آن
·                     کنترل تابلو اصلی دستگاه، وینچ، سنسورهای دستگاه و HAND WHEEL
·                     تست ضخامت سنجی سازه‌های فلزی جرثقیل‌های سقفی ورق و بدنه
·                     تست ترک وخطوط جوش

قطعات بازرسی جرثقیل
در تست و بازرسی جرثقیل از منظر فنی، تمامی قطعات هیدرولیکی، برقی و مکانیکی باید مطابق‌با چک لیست بررسی شوند.
در صورت وجود مشکل و نقص در یکی از قطعات، در کار کل سیستم جرثقیل خلل وارد می‌شود.
سیستم هیدرولیکی شامل :
اهرم‌های کنترل، پمپ‌های هیدرولیکی، هیدروموتورها، فیلترها، شیرهای کنترل، سیستم فرمان جرثقیل، تعلیق، توربین، گیربکس، جک‌های هیدرولیکی و … است.
سیستم برقی (الکتریکال) شامل :
دینام، نشانگرهای آب، روغن، فشار، حرارت، سیستم حفاظتی (آنالوگ و دیجیتال)، سیستم روشنایی جرثقیل، سیستم پردازش اطلاعات کامپیوتر
سیستم نگهدارنده شامل:
هوک و قرقره‌های دکل، جک‌ها، سیم بکسل، وایرهای مهاری
سیستم مولد نیرو شامل:
انواع دیزل‌های موجود که عهده دار تولید پاور اولیه هستند.