شغل و بازار کار نصاب سیستم های اعلام حریق
شغل و بازار کار نصاب سیستم های اعلام حریق
آتش سوزی حادثه ناگواری است که سالانه جان تعداد زیادی از انسان ها را می گیرد. آتش سوزی علاوه بر صدمات جانی باعث خسارت های مالی زیادی به افراد و ساختمان ها می گردد. در این مطلب بازار کار نصاب سیستم های اعلام حریق و اطفا حریق را بررسی میکنیم، در ادامه با فن آموزان همراه باشید.
این حادثه ممکن است برای هر انسانی و در هر مکانی اتفاق بیفتد که این اتفاق در اثر عوامل مختلفی و بدون پیش بینی قبلی اتفاق می افتد.
داشتن اطلاعات بالا در زمینه مدیریت بحران در هنگام وقوع آتش سوزی، می تواند از بروز آسیب های جانی و مالی به مقدار زیادی جلوگیری کند. شناخت نوع آتش، آشنایی با ابزارهای رفع اطفاء حریق و روش های خاموش کردن آتش از جمله مواردی هستند که داشتن اطلاعات در رابطه با آنها برای هر فردی ضروری می باشد.
یکی از ابزارهایی که به عنوان هشدار دهنده در هنگام وقوع آتش سوزی های کوچک و بزرگ در ساختمان ها و سازمان های مختلف مورد استفاده قرار می گیرد سیستم های اعلام حریق و اطفا حریق می باشد.
این سیستم ها در انواع مختلفی طراحی و تولید می شوند و بسته به نوع محیط و نیازی که احساس می شود می توان از انواع این سیستم ها استفاده کرد.
نصب سیستم های اعلام حریق و اطفا حریق نیاز به تخصص و مهارت ویژه ای می باشد و نصب آن از عهده افراد عادی خارج است. برای آشنایی با شغل و بازار کار نصاب سیستم های اعلام حریق و اطفا حریق مطالعه مطلب زیر توصیه می شود.
معرفی سیستم های اعلام حریق
سیستم اعلام حریق به مجموعه ای از اجزای مختلف مانند دتکتور دود، دتکتور حرارتی و دتکتور شعله ای تشکیل شده است که در کنار یکدیگر باعث تشخیص آتش و دود شدید می شوند.
این سیستم ها در صورت تشخیص آتش یا دود هشدار خود را به صورت آژیر و صدا و یا به صورت نور چشمک زن بروز می دهند. همچنین علاوه بر تشخیص می توان بر روی آنها بلندگوهایی را نصب نمود که اعلام تخلیه محل با صدای بلند نمایند.
اجزای مختلف سیستم های اعلام حریق
همانطور که گفته شد سیستم های اعلام حریق از اجزای مختلفی تشکیل شده اند. کنترل پنل اعلام حریق از اجزای اصلی آن می باشد که وظیفه آن نظارت بر ورودی ها و یکپارچه بودن سیستم می باشد.
منبع تغذیه اصلی، منبع تغذیه ثانویه، دستگاه های آغاز کننده، دستگاه های اطلاعات رسانی و … از دیگر اجزای سیستم های اعلام حریق می باشند که هر یک وظیفه ای خاص را در سیستم بر عهده دارند.
معرفی سیستم های اطفا حریق
آشنایی و استفاده از سیستم های اطفا حریق از ضروریات می باشد زیرا در صورت بروز آتش سوزی های مختلف تنها راهی که می توان توسط آن به کاهش دادن و یا خاموش کردن آتش پرداخت استفاده از از این سیستم ها می باشد.
سیستم های اطفا حریق مختلفی وجود دارند که هر یک به گونه ای متفاوت کار می کنند و در مکان های مختلفی کاربرد دارند. با داشتن اطلاعات در رابطه با انواع سیستم های اطفا حریق می توان به انتخاب آنها برای اماکن مختلف مسکونی، تجاری، اداری، صنایع مختلف و … پرداخت.
انواع سیستم های اطفا حریق شامل سیستم اطفا حریق آیروسل و سیستم اطفا حریق اسپرینکلر و انواع مختلف دیگر می باشند که عملکرد هر یک از طریق مکانیسم های مختلفی انجام می گیرد.
نصب سیستم های اعلام حریق و اطفا حریق
برای نصب سیستم های اعلام حریق و اطفا حریق نیاز به مهارت ویژه ای بوده و افراد فعال در این حوزه باید نسبت به مکانیسم عملکرد و اجزای مختلف این سیستم ها آشنایی داشته باشند.
علاوه بر آن تخصص و داشتن اطلاعات در زمینه الکترونیک و برق نیز از ملزوماتی است که نصاب های این سیستم ها باید داشته باشند.
برای نصب اعلام حریق در ابتدا مکان های مورد نظر که قرار است سنسورهای مختلف نصب گردند انتخاب می شوند.
در ساختمان های مسکونی این سنسورها باید در قسمت های آشپزخانه، اتاق خواب، پذیرایی و … قرار گیرند. برای نصب این سنسورها نیاز به انجام دو مرتبه سیم کشی می باشد.
برای اتصال سنسورها به سیستم برق ساختمان در ابتدا سیم کشی اول انجام می گیرد. در مرحله بعد باید دتکتور به کنترل پنل متصل گردد که برای این کار باید سیم کشی دوم انجام گیرد.
ورودی و خروجی های مختلفی در دتکتورها وجود دارند که باید سیم ها را لخت کرده و از این ورودی و خروجی ها عبور داد. تمام دتکتورها به یک شکل سیم کشی می شوند اما نحوه سیم کشی آخرین دتکتور مقداری متفاوت از بقیه می باشد. در این دتکتور نیاز است تا از یک دیود یا مقاومت استفاده گردد تا مدار بسته شود.
پس از نصب دتکتورها نیاز است تا کنترل پنل سیستم نیز راه اندازی گردد که این کار نیازمند مهارت ویژه ای می باشد.
معرفی شغل نصاب سیستم های اعلام حریق و اطفا حریق
یکی از مشاغل فنی که می توان از طریق آن می توان به درآمد بالایی دست یافت نصاب سیستم های اعلام حریق و اطفای حریق می باشد.
برای انجام این کار و وارد شدن در این شغل نیاز به مهارت و تخصص بالا در زمینه برق و الکترونیک و همچنین آشنایی کامل با این سیستم ها می باشد.
این شغل را یکی از ده شغل پر در آمد در کشورهای مختلف طبقه بندی می کنند و بسیاری از افرادی که به دنبال یک شغل با آینده روشن و درآمد بالا می باشند می توانند وارد این شغل شوند.
بازار کار شغل نصاب سیستم های اعلام حریق و اطفای حریق
با توجه به این که آتش سوزی یکی از اتفاقاتی است که ممکن است بدون هیچ گونه خبر و پیش بینی اتفاق بیفتد و امکان وقوع آن در مکان های مختلف از جمله مکان های مسکونی، تجاری، ادارات و سازمان های مختلف، صنایع بزرگ و کوچک و … وجود دارد نیاز است تا امنیت لازم در این رابطه در مکان های یاد شده برقرار گردد.
به علت نیازی که نسبت به وسایل اعلام حریق و اطفای حریق احساس می شود، افرادی که در این حوزه فعالیت دارند می توانند به درآمد بالایی دست پیدا کنند.
همانطور که گفته شد نصب این سیستم ها نیاز به متخصص مربوطه دارد و افراد عادی که هیچ گونه تجربه ای در این زمینه ندارند قادر به نصب این سیستم ها نخواهند بود.
به همین دلیل شغل نصاب سیستم های اعلام حریق و اطفای حریق از جمله مشاغلی است که همیشگی و دائمی بوده و می تواند آینده ای روشن را برای افراد فعال در این زمینه ایجاد نماید.
نحوه ورود به بازار کار نصب سیستم های اعلام و اطفای حریق
افرادی که علاقمند به فعالیت در حوزه نصب سیستم های اعلام و اطفای حریق می باشند چگونه باید وارد این بازار شوند؟ دوره های مختلفی مربوط به این حوزه در آموزشگاه های مختلف برگزار می گردد که پس از طی نمودن این دوره ها، مدرک معتبر فنی حرفه ای به کارآموزان ارائه می شود.
سرفصل های مختلفی در این دوره ها آموزش داده می شود که تعدادی از این سرفصل ها عبارتند از: آموزش خلاصه ای الکترونیک و برق ساختمان و صنعتی، آموزش اجزای مختلف سیستم های اعلام و اطفای حریق و وظایف هر یک در سیستم، آموزش حالت های برنامه ریزی پنل مرکزی، نصب اصولی دتکتورهای مختلف، معرفی دتکتورهای حرارتی و سنسور دود، آموزش نصب سنسورها و نحوه سیم کشی درست، آموزش دادن استانداردهای آتش نشانی و…
دوره آموزش نصب اعلام حریق زمان زیادی را از فرد نمی گیرند و معمولا به صورت یک روزه انجام می گیرند. نکته ای که در رابطه با این دوره ها وجود دارد این است که تنها آموزش های تئوری انجام نمی شود و کارگاه های مختلفی وجود دارند که به آموزش های عملی نیز می پردازند.
افرادی که این دوره ها را طی می کنند می توانند وارد بازار شده و در شرکت ها و سازمان های مختلف اقدام به نصب سیستم های اطفا و اعلام حریق نمایند. مزیتی که این دوره ها دارند این است که در صورتی که فرد پس از طی نمودن دوره مباحث را به طور جامع و کامل یاد نگرفت امکان تجدید دوره برای آنها وجود خواهد داشت.
کلاس ها برای افرادی که شاغل یا دانشجو می باشند و در روزه های هفته مشغول هستند، در روزهای آخر هفته نیز برگزار می گردد.