یکی دیگر از لوازم مصرفی شرکت مهندسی آتش مهار خلیج فارس جهت نصب و راه اندازی سیستم اعلام و اطفا حریق کابل می باشد.
در این مقاله به تاریخچه اختراع کابل می پردازیم
|
تاریخچه سیم و کابل
بعد از کشف انرژی برق نخستين كاربرد آن، تامين روشنايي بود، كه این امر در دهه 1850 عملي شد. در سال های نخست بهره برداری از انرژی برق معمولا سیمهای روکش دار به کمک مقرهای کوچک و سفید مانندی بر روی سقف اتاقها و دیوار ها و سالن ها نصب می شدند، این تاریخ به طوري كه اماكن عمومي، ايستگاههاي قطار و فانوسهاي دريايي نزديك ساحل، از روشنايي الكتريكي برخوردار شدند.
در اين دوران ولتاژ الكتريكي پايين بود و الكتريسيته به وسيله سيمهاي معمولي منتقل ميشد. با اختراع و تكميل ژنراتور و بهره گيري از انرژي آب و سوختهاي فسيلي در ماشينهاي بخار، زمينه بهرهگيري از انرژي الكتريكي افزايش يافت و همزمان با پيشرفتهايي كه در زمينه استفاده از برق متناوب a.c. و تبديل ولتاژهاي كم به ولتاژهاي زياد به دست آمد برنامه انتقال الكتريسيته به نقاط دورتر در دستور كار قرار گرفت و شبكههاي الكتريكي ايجاد و رو به گسترش گذاشت.
در همين زمان در تاریخ بود كه استفاده از كابل نيز آغاز شد. تاريخچه ساخت كابل در جهان در سال 1876 انديشه توليد كابل با روكش لاستيكي به مرحله اجرا درآمد. در اين مرحله چند رشته سيم مسي را به هم تابيده و با نوعي كائوچوي طبيعي به نام « گوتاپرچا » (Guttapercha ) روكش ميكردند. در سالهاي نخست دهه 1880 كابلهاي ساخته شد كه با مواد نفوذناپذير در برابر آب عايق و روكش شدند. از آن پس استفاده از مواد ديگر متداول گرديد . بدين ترتيب ميتوان ادعا كرد كه صنعت كابلسازي، نزديك به 125 سال پيشينه دارد.
در آن زمان، فرآيند ساخت كابل بدین صورت بود که ابتدا يك ماده به عنوان عايق با خاستگاه گياهي را به دور رسانا انتقال جریان پيچيده آن را در دماي 130-140 درجه سانتيگراد خشك و سپس آن را با مواد روغني؛ رزين يا موم اشباع ميكردند و سرانجام با سرب روكش مينمودند. اما در سال 1887 شيميدانها از راه سنتز مواد عايقي جديد موفق به تهيه مادهاي به نام « باكليت» شدند كه ارزانتر از لاستيك بود.
در همين دوران شبكههاي با ولتاژ بالاتر نيز جاي خود را باز كرده بودند به طوري كه در سال 1898، نخستين كابل 10 كيلوولت سه رشتهاي، براي يك شبكه برق متناوب سه فاز ساخته شد. همراه با روند تكميلي ساخت كابل كه پيوسته ادامه داشت، در سال 1935، يك كارشناس سوئيسي به نام بورل (Borel ) با قراردادن دو الكترود در داخل روغن و با گذاشتن لايههاي مختلفي از كاغذهاي عايق در ميان دو الكترود ولتاژ شكست اين مواد را اندازهگيري كرد و نشان داد كه با بهبود شرايط ساخت كيفيت عايقهاي كاغذي بالا ميرود و ميتوان آنها را در ولتاژهاي بالاتر به كار گرفت
با اين پيشرفت ساخت كابلهاي با ولتاژ بالاتر روز به روز گسترش يافت و با بهره گيري از مواد ديگري مانند EPR , PVC , PE و دامنه فعاليت در صنعت كابلسازي فراگستر شد و سرمايهگذاريهاي كلاني را جذب كرد.
شرکت مهندسی آتش مهار خلیج فارس امروز برای نصب و راه اندازی سیستم های اعلام و اطفاء حریق از کابل های مقاوم در برابر حریق ساختمان هادی از جنس مس Class 5 برای کابل افشان و مس chass1 برای مفتول، شید و فویل دار هالوژن فری با نوار مقاوم به ضربه و پاشش آب در شرایط آتش و ولتاژ 1Kv استفاده می کند که مدت زمان پایداری مدار الکتریکی این کابل ها در شرایط آتش سوزی حداقل 4 ساعت در دمای 800 تا 1000 درجه سانتی گراد می باشد.