بیم دتکتور را بیشتر بشناسید
بیم دتکتور Beam Detector در فارسی آشکارساز یا تشخیص دهنده دود معنی می شود، و یکی از پرکاربردترین سیستم های اعلام حریق است که عملکرد آن با استفاده از امواج مادون قرمز دود و در نتیجه آن آتش سوزی را تشخیص می دهد. دتکتور دودی خطی، دتکتور لیزری و بیم دتکتور اعلام حریق همگی مترادف یکدیگر بوده و جزو دتکتورهای دودی تقسیم بندی می شوند.
فاصله ی بین فرستنده و گیرنده بیم دتکتور با رفلکتور میتواند از ۵ تا۱۰۰ متر باشد.
*پهنای مانیتورینگ بسته به ارتفاع ناحیه ی حفاظتی نیز دارد. این میزان می تواند بین 8 تا 15 متر باشد. مثلا در ارتفاع 3 متر پهنای پوشش 8 متر و در ارتفاع 20 متر پهنای پوشش 15 متر است.
* حداقل فاصله بیم دتکتور از دیوار،سقف یا تیرچه و مواد موجود در ناحیه ی حفاظتی 30 سانتی متر است. ضمنا برای اتاق های با ارتفاع کمتر از 10 متر حداکثر فاصله از سقف یا تیرچه 60 سانتی متر می باشد.
مزایای بیم دتکتور اعلام حریق
مناسب برای مناطقی با دسترسی مشکل
دارای سیستم کنترل از راه دور
کاهش کابل کشی
نصب و راه اندازی آسان
محدوده تحت پوشش و سیع
عملکرد آسان و کاربرپسند
قابلیت تنظیم حساسیت از راه دور
معایب بیم دتکتور اعلان حریق
ایجاد هشدار کاذب و عدم عملکرد در زمان یخ زدگی، زمان رطوبت، دمای بالا و ...
احتمال بروز خطا و عدم عملکرد در شرایط آب و هوایی نامساعد
*حداقل فاصلهی بین دو فرستنده گیرندهی موازی (و یا بین دو رفلکتور موازی) بسته به ارتفاع ناحیهی حفاظتی از 1 متر (در ارتفاع 0 متری) تا 6 متر (در ارتفاع 100 متری) میباشد.
* در موارد زیر میتوان بیم دتکتور را زیر)Joistتیرچه (سقف نصب کرد:
1- اگر ارتفاع )Joist تیرچه)کمتر از 20 درصد ارتفاع اتاق باشد.
2- اگر عرض ناحیهی بین تیرچهها کمتر از 50 درصد عرض عملکردی بیم (Broad of surveillance) باشد.
3- اگر مساحت بین تیرچهها کمتر از 200 مترمربع باشد.
* اگر ارتفاع تیرچهها بیشتر از 20 درصد ارتفاع سقف باشد، تیرچهها مثل) Dividerجداکننده) اتاقها در نظر گرفته میشوند و بایستی برای هر ناحیه طراحی بیم جداگانه صورت گیرد.
* در یک ناحیهی حفاظتی با ارتفاع 6 متر، پایینترین ترازی که بیم میتواند در آنجا قرار گیرد 3 الی 4 متر از کف است. در ناحیههای حفاظتی با ارتفاع 12 متر تا 20 متر نیز پایینترین ارتفاعی که بیم دتکتور میتواند در آنجا قرار گیرد 6 الی 7 متر است.`
* در نواحی با طول بیشتر از 100 متر درصورتیکه مثلاً دو عدد بیم دتکتور در یک امتداد و بهصورت رودررو قرار گیرند ممکن است اثرات منفی روی یکدیگر بگذارند. در اینگونه موارد بهتر است یک صفحهی بزرگ بین رفلکتورها قرار گیرد.
*محل نصب بیم دتکتور باید حتی در نوسانات شدید گرما نیز محکم، ثابت و بدون لرزش باشد.
*برخورد نورهای با طیف نور مشابه از سقفها یا دیوارهای فلزی، انعکاس یا انکسار نور شیشهها (در اثر طلوع و غروب آفتاب و ...)، جرثقیلهای سقفی، گردوغبار ناشی از تخلیه و بارگیری تجهیزات ازجمله موارد معمولی هستند که باعث آلارم کاذب در بیم دتکتورها میشوند.
* اگر یکی از دیوارهای محل نصب بیم دتکتور یا رفلکتور Stable نبود یعنی در اثر نوسانات دما تغییر وضعیت می دهد، بهتر است رفلکتور روی آن نصب گردد و فرستنده گیرنده روی دیواره ی Stable قرار گیرد.
* زمانی که بخواهیم حریق های کوچک (Smouldering fire) که گرمای کمی نیز تولید می کنند را در ساختمانهای با ارتفاع بالا شناسایی کنیم، دو یا سه دتکتور بیم را بایستی در چند تراز مختلف قرار داد. این روش برای ساختمان های بالای شش متر می تواند استفاده شود.
تهیه و تنظیم:شرکت مهندسی آتش مهار خلیج فارس