آداپتور چیست؟ چه کاربردی دارد و برتریهای آداپتورها در برابر دیگر منابع تغذیه چیست؟ معرفی انواع آداپتور ( سوئیچینگ، ترانسی، صنعتی و… ) و آشنایی با تفاوتهای انواع آداپتور با کاراییهای گوناگون. در ادامه به صورت فراگیر به همگی این موارد خواهیم پرداخت. پس با ما همراه باشید.
آداپتور چیست ؟
آداپتور Adapter AC-DC یک منبع تغذیه است که می تواند ولتاژ بالا را جهت استفاده دستگاههای حساس الکترونیکی کاهش دهد. باید دانست که جریان و ولتاژ دارای گونههای مختلفی است از جمله متناوب AC، مستقیم DC، چرخشی و…. آداپتورها معمولا جریان و ولتاژ برق متناوب AC و چرخهای را به ولتاژ خطی پایدار مستقیم DC تبدیل میکنند. برای نمونه میتوان به برق شهری 220 ولت که از نوع متناوب AC است اشاره کرد که آداپتور این برق را به برق مستقیم DC تبدیل می کند درست مانند خروجی انواع باتری DC. اما این را باید در نظر داشت که استفاده از آداپتورها از نظر اقتصادی در برابر باتریها به صرفهتر است.
© هرگونه برداشت غیرتجاری از دادههای وبسایت مجله چیستا تنها با ذکر نام چیستاالکترونیک و لینک مطلب به عنوان منبع مجاز است.
کاربرد آداپتورها
آداپتورها در دستگاههای گوناگون مورد استفاده قرار میگیرند. همانگونه که پیشتر اشاره کردیم، این منابع تغذیه جریان جریان متناوب یا همان AC و چرخشی برق که دارای ولتاژ بالا هستند را به جریان خطی پایدار و مستقیم یا همان DC با ولتاژ پایین تبدیل می کنند. در نتیجه باید گسترهی کاربرد این ابزار الکترونیکی را به هر دستگاه الکترونیکی که در داخل خود فاقد منبع تغذیه مستقل است تعمیم داد. یعنی وسایل الکترونیکی که در درون خود منبع تغذیه ندارند و نمی توانند به صورت مستقل برق ورودی 220 ولت متناوب که ولتاژ بالایی دارد را کنترل کنند نیازمند آداپتور خواهند بود.
ویژگیهای فنی مهم در آداپتورها
گذشته از ظاهر و نوع آداپتورها باید به دو ویژگی بسیار مهم در این منابع تغذیه اشاره کرد. در واقع مهمتری پارامترهایی که در خرید و تهیه آداپتور باید به آنها توجه کرد شدت جریان و ولتاژ خروجی است. معمولا این اطلاعات در بخش Input ( فیش مادگی آداپتور ورودی دستگاه ) یا روی آداپتور پیشین دستگاه درج شده است و نیاز است که با دقت فراوان این گزینه ها انتخاب شوند. به ویژه ولتاژ دقیقا با ولتاژ ورودی دستگاه یکسان باشد.
- ولتاژ خروجی : هر دستگاه حساس الکترونیکی ممکن است ولتاژ ورودی بین 3V تا 48V داشته باشد. برای نمونه آداپتورهای 5 ولت ، 12 ولت و 24 ولت از پُرکاربردترین منابع تغذیه هستند که به ترتیب معمولا برای گوشی های موبایل و تبلت ( معمولا آداپتور 5 ولت 2 امپر )، ال ای دی نواری و شاخه ای ( معمولا آداپتور 12 ولت 5 آمپر به بالا بسته به متراژ LED ) و صوتی و تصویری و روشنایی و نورپردازی بیرونی ساختمان و دستگاههای آزمایشگاهی ( آداپتور 24 ولت 2 امپر به بالا..) به کار می روند.
- شدت جریان آمپر : هر Adapter ممکن است نیاز به شدت جریان یا آمپری بین 300 میلی آمپر تا 12 آمپر داشته باشد. این مولفه نیز دارای اهمیت است و هر دستگاه نیاز میزانی مشخص از آمپر و شدت جریان دارد. شدت جریان اگر دقیق در نظر گرفته شود بهتر است اما در بیشتر مواقع آمپر یا شدت جریان می تواند بالاتر از میان درج شده نیز باشد و آسیبی به دستگاه وارد نشود.