سیستم اعلام حریق یا اعلان حریق چیست؟
سیستم اعلام حریق یا اعلان حریق یا به ترجمه فارسی سامانه تشخیص حریق در واقع یک سیستم است که از سه بخش آشکارسازها، پنل و هشداردهندهها تشکیل شده است. کار این سیستم شناسایی علائم وجود آتش در یک ساختمان و یا محیط دارای بار حریق و اطلاع رسانی و مدیریت آن محیط است. سامانه اعلام حریق به سایر سیستمها نظیر سیستمهای اطفاء حریق و یا سیستم صوت ساختمان متصل شده و ضمن آگاهسازی افراد در زمان حریق، میتواند توسط سیستمهای اطفاء اتوماتیک، حریق را کنترل و یا خاموش کند.
انواع سیستم اعلام حریق
سیستم اعلام حریق (اعلان حریق) یا همان سامانه اعلام حریق به دو گروه دستی و اتوماتیک تقسیمبندی میشوند. در سیستم اعلام حریق دستی، شستی اعلام حریق تنها آشکارساز برای تشخیص حریق است. در واقع تشخیص حریق در این سیستم فقط به فقط توسط انسان صورت میگیرد. لذا در مکانهایی که انسان حضور ندارد، کاربردی نیست. برخلاف این سیستم، سیستم اعلام حریق اتوماتیک، وابستگی کمتری به تشخیص انسان دارد. سیستمهای اتوماتیک، به سه گروه متعارف، آدرسپذیر و بیسیم (وایرلس) تفکیک میشوند.
سیستم اعلام حریق اتوماتیک، به دو گروه متعارف و آدرسپذیر تفکیک میشود. در سیستم آدرسپذیر، علاوه بر اعلان حریق (هشدارهای صمعی و بصری)، محل دقیق وقوع حریق نیز روی صفحه نمایش مشخص میشود. اما در سیستم اعلام حریق متعارف چندین دتکتور که یک منطقه از ساختمان را پوشش میدهند و به آنها یک زون میگوییم، در قالب یک مدار به هم پیوسته به تابلو کنترل مرکزی وصل میشوند. پس هر زون نمایش دهنده یک منطقه از ساختمان است.
اجزای تشکیل دهنده سیستم اعلام حریق
سیستم اعلام حریق، در بخش ورودی از تعدادی دتکتور یا آشکارساز، شستی و ماژولهای ورودی تشکیل شده است. در بخش مرکزی سامانه پردازش یا همان کنترل پنل متعارف یا آدرس پذیر وجود دارد. در بخش خورجی نیز آژیرها فلاشرها، ماژولهای خروجی و سیستمهای صوت و مانیتورینگ قرار دارند.
۱. بخش ورودی: انواع آشکارسازها
حسگرها و آشکارسازهای اعلام حریق، (بسته به اینکه به کدام مشخصه آتش حساس باشند) در گروه های آشکارسازهای دودی، آشکارسازهای حرارتی، آشکارسازهای گازی، آشکارسازهای شعلهای و آشکارسازهای التراسونیک و یا ترکیبی از انواع دتکتورها جای دارند.
دتکتورهای دود-دتکتورهای گازی-دتکتورهای حرارت-دتکتورهای شعله ای-دتکتورهای التراسونیک-دتکتور های ترکیبی
۲. بخش پردازش: پنل اعلام حریق
سامانه مرکزی، یک سامانه تشخیص آتش سوزی است. در این سامانه اعلام های حسگرها تجزیه و تحلیل شده و برای اعلام حریق یا در حالت های مشکوک، اعلام نیاز به بازبینی انسان تصمیم گیری میشود. این سیستم ها اغلب به صفحه کلید برای ورود فرامین توسط انسان و مانیتور برای مشاهده فرامین مجهز هستند. این سیستم ها امروزه به رایانه متصل شده و از طریق نرم افزار مخصوص خود، برنامه را دریافت می کنند. یکی دیگر از وظایف این سیستم ها، انتخاب نوع خروجی (آژیر خطر عمومی، آژیر خطر در جاهای خاص، تماس با مرکز آتش نشانی و سایر خروجی ها) است.
سیستم اعلام حریق متعارف - سیستم اعلام حریق آدرس پذیر - سیستم اعلام حریق هوشمند - سیستم اعلام حریق وایرلس
۳. بخش خروجی: تجهیزات هشداردهنده و کنترلی
خروجی سامانه های اعلام آتش سوزی، بسته به محل وقوع یا نوع آتش ایجاد شده، می تواند شامل موارد مختلفی باشد. تماس خود کار با آتش نشانی محلی، روشن نمودن تابلوهای خروج اضطراری، فعال سازی سامانه آتش خاموش کن خودکار، به صدا در آوردن آژیرهای خطر، قفل کردن یا از حالت قفل خارج کردن درب های محل های مختلف (مانند در خروجی های اضطراری) همگی از مواردی است که می تواند بسته به تصمیم سیستم انجام شود.
انواع سیم کشی سیستم اعلام حریق